tisdag 19 augusti 2014

Tekniskt strul...

...på alla fronter har vi haft de senast dagarna. Först och främst har vi inte haft tillgång till något nät vilken är frustrerande (ingen DN tex).
Men mest irriterande var att vi inte fick in ATIS-numret i VHFen. Om man går inre vattenvägar i EU måste man ha programmerat sin VHF så den inte kan sända med så stark energi. Om man programmerar i ATIS så blir det automatiskt lägre energi varför de kräver detta. Vi trodde vi skulle kunna få in detta nummer själva som det står i manualen men så var det inte. Mer om detta senare.

I Lemmer hade vi hårda vindar och regn av och till. Första dagen var det som att gå i ett moln av vatten och sand då den starka vinden piskade upp sand från stranden. Andra dagen så hade vinden lugnat sig något fast det regnade så fort vi ville ut. Nu gjorde det inte så mycket, det är hyfsat varmt (ca 16-17grader) och vi har bra kläder.
Dag två gick vi till ett ställe som hade reklam för Raymarin i hopp om att de skulle kunna hjälpa oss med VHFen. Det kunde de inte men vi fick till vår förvåning se att de tillverkade Marieholmsbåtar. Just nu gör de en 33a som vi fick titta på. Fint hantverk var det. De har också ritat en M 49 som ingen beställt ännu.
Vi provade också att äta den klassiska nederländska rätten Matjes. Det är som det låter sill men utan bettet svensk matjessill har. Mer i konsistensen som surströmming men utan lukt och mildare i smaken. Till den äter man rå lök och saltgurka.
Lemmer var en fin stad med de sötaste slusshus vi sett hittills. Bilder kommer senare.
I dag åkte vi iväg på kanalerna norrut. Vi hade fått höra om ett ställe i Sneek som mekade med Raymarin men när vi kom dit hade de inte tid förrän i slutet av veckan vilket är uteslutet.
De talade om att det inte var jättevanligt med kontroller men blir det en sådan kan vi tom bli av med vår VHF vilket vore en katastrof. Vi har i alla fall inget val. Ute på Nordsjön blåser kuling efter kuling sedan ett par veckor.
Nu ligger vi i en lite ort, Grou. Här har vi i alla fall wifi. Jag råkade falla i dag och satte mig på min vänsterfot vilket inte var så skönt så jag får inte se så mycket av denna stad. Fot högt och antiinflammatoriska tabletter blev mitt råd till ig själv.
Kanalturen hittills är rolig men jag tror att vi har se finaste bitarna framför oss. I morgon går vi vidare.allt väl ombord!

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Varför inte köpa en handapparat på plats med ATIS, den går säkert att programmera med skandinaviska kanaler efter hemkomsten mot en peng

  SvaraRadera
 3. Vi har ATIS i vår VHF och dessutom en handapparat utöver det. Vi får den bara inte att ta ATISnummret in i apparaten. Hittills har det gått bra. Håll tummarna!
  Cia

  SvaraRadera