söndag 10 augusti 2014

Spontantur till Amsterdam

I går hängde regnet så i luften att vi valde att ta bussen till Marken. Det visade sig att en dagsbiljett blev lika dyr som tur och retur så vi tog en sådan. Mer om det senare.
Marken är en speciell ö som avskiljdes från fastlandet vid en storm på 1200-talet. Efter den stormen började man bygga sina hus på pålar så alla ingångar är på andra våningen. Efter att de vallade in Zuderzee så havet inte längre blev någon fara började man bygga nedåt och nästan inget hus har pålarna synliga längre.
År 1957 byggdes en vall ut till Marken så nu kan man komma dit torrskodd.
Här besåg vi ett klompenmakeri (= träskomakeri) och en massa turister som tittade in i turistshoparna. Det var inte jätteintressant så vi bestämde oss för att åka till Amsterdam och ta lite turisbroschyrer om den staden istället. Biljett hade vi ju redan (100kr/dag).
Marken är säkert trevligare när alla dagsturister åkt och om man har cyklar så man kan ta sig runt.

Amsterdam var precis som jag kom ihåg det från mina resor dit för ett tredjedels sekel sedan. Folk från världens alla hörn, och mycket folk. Vi som varit på småorter i en månad nu blev nästan bedövadeoch var ganska glada att vi inte ligger i Sixhaven.
Vi letade efter informationen men hittade den först efter stängningsdags tyvärr.

Däremot fick vi väldigt god mat på en indisk restaurant och hittade en tibetansk som ska få påhälsning på tisdag. Tibetansk mat har vi aldrig ätit så det blir spännande. I morgon har vi bokat bord på The Seefood Bar vid Rijksmuseet och Vondelpark. De har fått utmärkelser för sina fina skaldjur så det ser vi fram emot.

I dag inväntar vi oväder, klass-2 varnat, med åska, hård vindar och regn. Vi går inte från båten utan umgås med kisse, läser och myser. Vi är nu inne på vecka 6 och har börjat ta allt som det kommer.
Allt väl ombord och bilder kommer senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar