måndag 28 juli 2014

NU är vi på ny mark!

I dag har vi tagit oss till Cuxhaven vilket innebär att vi för första gången i livet har tidvatten att ta hänsyn till. Det är jättekul - som första gången i skärgården då man fick lära sig navigera på riktigt.

Dagen började dock med dimma vid 7 så vi sov vidare. Vid 10 kastade vi loss och i en allt varmare sol strävade vi för motor västerut på Kielkanalen. Trots att soltaket var uppe blev det väl gassande och att bada i detta vatten ville inte ens jag. Vi tog till ett gammalt knep - vatten i blomspruta. En dusch då och då kan göra susen. 
Vid 16 kunde vi direkt gå in i slussen vid Brunsbuttel och slussa ut i Elbe. Det betydde att vi kom ut precis när ebben började och vi fick allt eftersom mer och mer medström. Dessutom starkare och starkare motvind vilket gjorde sjön väldigt oberäknelig och krabb mot slutet. Det var som att gunga i en hammock ungefär, inte alls otrevligt och båten gick torrt. Vi träffade en svensk (det ligger hela 4 svenska båtar i hamnen, vi som bara sett 2 den senaste veckan) med en X119 och han hade haft det riktigt besvärligt. Adastra kanske inte är en så dum långfärdsbåt ändå?

Här i hamnen ligger många båtar med vindroder och vindgeneratorer. Många verkar vara på hemväg efter långsegling, eller kanske på väg ut. 
Nu blir vi här två nätter. Vi ska handla och planera för fas 2 av resan - den söderut i Nordsjön. Ska kolla med de lokala seglarna om vi tänkt rätt när det gäller tidvatten och be att få lite tips om bra hamnar och rutter.

Allt väl ombord!

1 kommentar:

  1. Var ligger ni? Vi är också i Cuxhaven men går vidare mot kanalen imorgon förmiddag...

    SvaraRadera